Història

L’escola Salesiana Santa Maria de Ripoll té el seu origen en el col·legi que en Modest Sayós va fer construir en la seva finca, entre els anys 1932-1933, i que s’anomenà Mútua de Sant Hou.

La intenció d’en Modest Sayós era que aquesta escola, destinada en principi a nens de la població i en especial a nens pobres, fos regida per una comunitat religiosa; però mentre això no va arribar la van regir els capellans diocesans que residien a Ripoll. Aquesta situació va perllongar-se fins ben enllà d’acabada la guerra civil, amb la interrupció del temps de guerra en què els capellans van haver d’amagar-se i l’edifici fos destinat a altres usos.

No sabem amb exactitud amb quins ordres religioses es va contactar. Sí sabem que ho feren amb la Congregació dels Salesians, a instàncies molt probablement dels membres ex alumnes de la institució, amb la qual es va arribar a un acord a primers del l’any 1953.

La comunitat salesiana amb seu a Barcelona, accedí a venir a Ripoll, amb la convicció que era convenient i necessari instal·lar-se a Ripoll, ja que hi podien oferir un ensenyament de qualitat, el seu ideari seria molt ben acceptat i hi podien sembrar una bona llavor.

Tot estava a punt per a la inauguració oficial de les “Escuelas Salesianas de Santa María de Ripoll, acte que se celebrà el dia 3 d’octubre de 1954.

L’escola Salesians Ripoll, ha passat per diferents etapes al llarg dels més de cinquanta anys d’història, sobretot a conseqüència dels diferents plans d’ensenyament, de la davallada demogràfica de la comarca i del procés renovador en les institucions religioses:

Primera etapa: Des de la seva fundació, l’any 1954 fins el curs 1972-1973

Els Salesians inicien l’escola amb 183 alumnes, tots cursaven l’ensenyament primari. Fins el Juny del 1966 no es disposa de l’autorització administrativa per a realitzar els estudis de Batxillerat de Grau Elemental i fins el novembre del 1970 el de Grau Superior.  En aquest període els alumnes que no cursaven el batxillerat, desprès de la primària podien cursar la Formació Professional.

Escola professional

L’escola Professional funcionava com a escola homologada amb el nom PATRONAT MODEST SAYÓS, amb titularitat de la Comunitat Salesiana.  L’ETP cada vegada té més prestigi no només a la comarca sinó a la resta del país. Durant les primeres èpoques hi havia un ambient de col·laboració econòmica entre l’escola i algunes empreses de la comarca, però per raó de les crisis econòmiques, la col·laboració va anar desapareixent.

La totalitat dels alumnes eren nois, en aquells moments no hi havia coeducació. Hi havia servei d’internat on hi convivien fills de treballadors i d’empresaris, no només procedents de Ripoll, sinó d’arreu de la comarca i de Catalunya.

És un temps en plena etapa franquista.

Segona etapa:  Des del curs 1972-1973 fins el curs 1991-1992

Abasta ja el postfranquisme, l’escola inicia una gran acció dinamitzadora en l’àmbit educatiu, cultural i social. Els salesians en són capdavanters, recolzats en tot moment per tota la comunitat educativa i altres col·laboradors externs. L’ambient de l’escola es va tornant molt familiar.

Mentrestant es va caminant cap a la democràcia sense defallir. L’escola es mostra tant oberta que és la primera institució de Ripoll que acull desinteressadament les inquietuds culturals, socials i polítiques, vinguin del cantó que vinguin.

Diverses entitats del municipi van tenir la seva seu, durant molts anys,  a les dependències dels Salesians: Sord-muts, Sardanes, Esbart Dansaire, Capella Santa Maria, Els Follets, Parvulari Avet…I sense oblidar la educació humana i cristiana de la joventut:  la JOC, joventut obrera cristiana, que va néixer a l’ombra dels Salesians i va ser un moviment que animava un bon col·lectiu de joves impulsant trobades de joves i organitzant la catequesi.

En tota aquesta època, el pati dels salesians és escenari de tota mena de manifestacions folklòriques, culturals i esportives de la vila: festes de barri, sardanes, castells de foc d’artifici, trobades d’associacions d’ocellaires, concerts, jornades esportives municipals,…i fins i tot, una temporada va ser el lloc habitual del mercat setmanal dels dissabtes.

Seguint doncs, la filosofia de la primera etapa, aquesta segona, consolida l’esperit salesià i fa de l’escola, un repte per als actuals i futurs educadors: educació i formació humana i cristiana de tot aquell que passi per l’escola, i ser un referent per el que no hi passi. En aquesta etapa s’inicia la transformació legal en dues seccions ben diferenciades.

Colegio Salesiano de Enseñanza General Básica Santa Maria de Ripoll.

Un fet molt important en aquest camí cap a l’actualització pedagògica fou l’establiment de la coeducació, el curs 1979-1980. Representà el trencament d’un autèntic tabú , en una escola que des de la seva formació només havia acollit nens. Es demostrava una vegada més l’estil del bon fer en la renovació educacional completa de la persona  humana, immers en una societat bisexual.

Durant tot aquest temps s’inicia el procés de catalanització vers la normalització lingüística: se celebren per primera vegada els Jocs Florals l’any 1982, quedant instituïts fins als nostres dies.

Escuela Técnico-profesional del Ripollès

Els alumnes tan nois com noies eren de diverses comarques  a part del Ripollès, fins arribar a ser més de 600 alumnes en el seu punt màxim.

L’any 1978 es constitueix la Cooperativa d’Ensenyants amb el nom d’Escola Tècnic-professional del Ripollès, i la Comunitat Salesiana manté la titularitat de l’edifici i professors salesians imparteixen principalment les assignatures de religió, ètica, català i altres.

L’any 1986, es dissol la cooperativa i passa a ser de titularitat pública, formant part de l’Institut d’Ensenyament Secundari de Ripoll, IES Abat Oliva.

Desvinculats totalment de l’Escola de Formació Professional, passem a ser una escola d’Ensenyament General Bàsic amb 9 aules (de 1r a 8è d’EGB)

Tercera etapa: Des del curs 1992-1993 fins els nostres dies

Degut a les diferents reformes educatives, LODE (1984) i LOGSE (1990), l’escola es va reconvertint, mica en mica, passant a ser un Centre d’Ensenyament Infantil i Primari, amb una capacitat per 450 alumnes i deixant de ser gradualment el centre d’Ensenyament General Bàsic, que havia estat fins ara.

L’any 1998, els salesians, es van plantejar organitzar el propi parvulari i és per això que es va reformar i reestructurar l’edifici central de l’escola, i es va fer pràcticament nou. En el que havia estat el bar i la sala de jocs, s’hi varen ubicar les aules d’educació Infantil. Així va sorgir, doncs, aquesta etapa amb l’objectiu de dotar el centre d’ una oferta de places escolars, per a nenes i nens més petits, amb l’estil i manera de fer propis de totes les escoles salesianes.

Al setembre del 2015 , en finalitzar l’activitat de la cooperativa  que regentava la llar d’infants El Petit Avet, iniciem el primer cicle d’Educació Infantil. Som, per tant, un Centre amb les dues etapes complertes d’Educació Infantil i de Primària.

La nostra escola, des del curs 2001-2002, no compta amb la presència permanent de la comunitat dels Salesians; no obstant, la Congregació Salesiana n’ostenta  la titularitat, cosa que garanteix continuar la tasca educativa  amb un equipo de laics  compromesos amb l’esperit del sistema educatiu  de Don Bosco.

Identificats amb aquest esperit, la nostra escola és  oberta i acollidora, arrelada al poble i al país, propera i solidària,  que promou els valors humans i cristians.

Som un centre implicat en tots els aspectes educatius per a la bona formació dels nostres alumnes. Som un equip humà, motivat i molt il·lusionat vers la millora continua i vers els reptes i objectius que ens exigeix la societat actual.