Un hort especial

En aquest document presentem una experiència educativa que estem realitzant a la nostra escola i que ens omple de satisfacció : “UN HORT ESPECIAL

Com moltes altres escoles a Catalunya , formem part de la Xarxa d’Escoles Verdes i també com moltes altres escoles teníem un hort que intentàvem tirar endavant amb feines i treballs, però amb poc èxit. Després de diversos intents amb l’ajut de pares, avis….per tal de preparar bé el terreny i començar a plantar-hi alguna cosa, els resultats no eren del tot satisfactoris, potser per manca d’experiència o insuficient dedicació. Ens vàrem adonar que calia trobar una manera de sistematitzar i millorar el treball a l’hort, per tal de fer-lo més atractiu pels alumnes i més productiu. Calia que els nens i nenes visualitzessin millor el procés de creixement dels productes plantats i en poguessin aprofitar algun

Tot seguit us detallem les característiques de l’experiència :

Per una banda la nostra escola, situada al centre de la vila, fa a prop de seixanta anys que ofereix els seus serveis d’ensenyament – aprenentatge als infants del poble. Amb unes característiques molt determinades que conformen la nostra identitat com escola catalana, oberta i cristiana, pretenem ajudar els nostres alumnes a descobrir i potenciar les seves capacitats físiques, afectives i intel·lectuals, respectant les pròpies limitacions, esforços i qualitats.

Respectem i atenem la diversitat intentant adaptar el màxim que podem les activitats escolars a les potencialitats de cada persona. Ens anem adaptant als nous reptes educatius, esforçant-nos en treballar en les noves exigències de la societat que ens envolta, i d’una manera molt especial fomentant els valors humans i cristians que faran dels nostres alumnes persones actives i positives dins la comunitat a la qual pertanyen.DSCF11061

Tenim un tarannà proper i familiar, el nostre principal objectiu és el desenvolupament integral dels nens i nenes, afavorint el creixement i maduració dels nostres alumnes en totes les seves dimensions.

Per l’altra banda, la Fundació MAP, és una entitat social sense ànim de lucre, al servei de tota la comarca del Ripollès, compromesa amb les persones i per les persones, amb capacitats diferents. Sempre ha treballat per poder donar uns serveis adaptats a les persones amb alguna disminució, amb l’objectiu de millorar la seva qualitat de vida. Un dels seus programes és un taller que anomenen ”PRE-LABORAL” i mitjançant el qual ensenyen un ofici a un grup de persones amb la finalitat que més endavant es puguin incorporar al món laboral.

Aprenem els uns dels altres: És per això que vam engegar una col·laboració amb la Fundació MAP mitjançant la signatura d’un conveni que ens proporciona beneficis per a ambdues bandes. Les monitores responsables de la Fundació, una d’elles mare d’alumnes de la nostra escola, han elaborat la planificació de l’hort ecològic seguint el mètode GASPAR CABALLERO i el claustre de mestres ha elaborat els objectius i les activitats que pretenem assolir amb aquest projecte.

Es tracta d’un projecte interdisciplinari, que abasta tot l’alumnat i professorat del centre, en el qual hi volem fer incidir diverses àrees curriculars, però per sobre de tot, hi volem treballar valors convivencials, que creiem són molt necessaris avui en dia, i valors que poden contribuir a la sensibilització vers l’estimació pel medi natural , així com vers la sensibilització del respecte mutu entre les persones.

I el resultat ha estat i és…

  • Un hort ecològic, que ens permet obtenir hortalisses, plantes medicinals i aromàtiques, més saludables i nutritives que en l’horticultura tradicional, perquè respecta el medi ambient i no preveu l’ús de fertilitzants químics ni adobs.
  • Un hort especial perquè per sobre de tot, conrea les relacions entre les persones. Ens permet treballar en grup i col·laboració amb nois i noies amb discapacitat, bo i aprenent d’ells unes destreses i habilitats que nosaltres no coneixem.
  • Per mitjà del nostre hort aprenem a valorar el consum responsable i l’alimentació de bona qualitat. Ens il·lusionem mentre entenem les estretes relacions de l’ésser humà i la natura.

Ens ensenya a entendre el cicle de la vida i a estimar‐la i respectar‐la!