Escola per la salut

Alimentació

La nostra escola promou una educació responsable en tots els temes referents a la salut, com :

Els menús del menjador escolar

  • La combinació de menús del menjador escolar, ha estat elaborada per una doctora dietista. Pensada especialment per a garantir l’equil·libri dietètic i nutricional que necessiten els infants en edat escolar.
  • Contempla una roda d’un mes, en la qual els aliments hi estan distribuïts seguint la normativa marcada pel Departament de Sanitat, alternant el fregit, el bullit, la planxa,…les verdures, les hortalisses, les fruites i els làctics.Temporalment són revisats i supervisats.

Alimentació sana i equilibrada

  • A Educació Primària, potenciant els esmorzars saludables. S’aconsella el consum de fruita, de petits entrepans, de coques i pastissos casolans i es desaconsella la rebosteria i brioxeria industrial.
  • A Educació Infantil, esmorzars a l’aula fomentant també el consum de fruita i petits entrepans i educant en el fet de rentar-se les mans abans de menjar, seure bé, no moure’s del lloc fins que no s’ha acabat, acostumar-se a acabar tot el que els pares ens han posat, netejar l’espai una vegada s’ha acabat de menjar, desar les carmanyoles al seu lloc, beure aigua cadascú amb el seu got, …. tot un seguit de petites rutines que contribueixen a l’adquisició de bons hàbits.

Consum de llaminadures

  • No es permet dur cap tipus de llaminadura a l’escola, ni en motiu dels aniversaris, ja que cada dia és el sant o l’aniversari d’algú i ens perjudicaria la salut. Per això felicitem amb una cançó i una corona o medalla a infantil, també amb l’obsequi d’un dibuix. A Primària amb una cançó i un gran pastís amb espelmes penjat a la pissarra.
  • Tampoc es permet el xiclet , ja que es tracta també d’una llaminadura que només omple d’aire els budells i enganya l’estómac.
  • Es treballa el projecte dels aliments a diferents cursos i es practiquen receptes de cuina, algunes elaborades a la pròpia aula i d’altres a casa en família. D’aquesta manera es potencia la combinació d’aliments i s’afavoreixen les dietes equilibrades.

Consum de begudes amb gas

En les sortides i excursions escolars, no es poden dur begudes de llauna ni amb gas, s’aconsella l’aigua mineral amb ampolletes individuals, o bé sucs de fruita, llet o batuts.

Pla de consum de fruita i verdura

Consisteix a distribuir gratuïtament fruita fresca als escolars d’educació primària (nens i nenes de 6 a 12 anys) de centres educatius de Catalunya, que ho sol·licitin.

És una iniciativa de la Unió Europea que a la nostra escola es fa des del curs 2009-10 i es una acció coordinada del Departament d’Agricultura, Alimentació i Acció Rural, el de Salut i el d’Educació, de la Generalitat de Catalunya.

Els objectius són:

  • Oferir fruita gratuïta en els esmorzars i/o berenars dins del centre escolar. Informar sobre els beneficis de l’increment del consum de fruites i verdures, i sobre la seva diversitat, característiques, producció, estacionalitat, etc. Proposar el consum de fruites com una alternativa excel·lent al consum d’altres aliments amb menys qualitat nutricional.
  • Com ho fem? Durant el curs escolar, una setmana de cada mes, es distribueix fruita seleccionada en funció de l’estació de l’any, la proximitat de la producció i la qualitat. La fruita es reparteix entre els nens i les nenes dins del recinte de l’escola perquè la consumeixin durant l’esmorzar.

Fluorització

A l’etapa de Primària, des de fa molts anys, i d’acord amb el Departament de Sanitat i l’Agència de Salut Pública de la Generalitat de Catalunya, es duen a terme les sessions de fluorització, consistents en glopejos setmanals o quinzenals de fluor, en un total de vint/curs, sota la supervisió dels mestres tutors. Aquesta pràctica ha contribuït en gran manera a la millora de les càries dentals.

Aquesta campanya proporciona material de raspallat a tots els infants que hi participen.

L’activitat forma part del Programa “Dents fortes i sanes” i ve reforçada per la projecció d’algun vídeo informatiu i/ d’altres activitats relacionades amb la bona cura de la salut de les dents : taller de raspallada, teatre en mímica , inflables,….varia segons els anys.

Rentat de dents

Els alumnes de Primària que es queden a dinar, es renten les dents cada dia havent dinat. Cada un porta la seva bosseta amb el raspall i la pasta dentifrícia, així com un got per a glopejar. Aquesta bossa s’enduu a casa temporalment per a refer el material i rentar-la. La neteja de les dents és supervisada per les monitores del menjador, per tal que es realitzi correctament.

Aquesta campanya proporciona material de raspallat a tots els infants que hi participen.

L’activitat forma part del Programa “Dents fortes i sanes” i ve reforçada per la projecció d’algun vídeo informatiu i/ d’altres activitats relacionades amb la bona cura de la salut de les dents : taller de raspallada, teatre en mímica , inflables,….varia segons els anys.

Revisions odontològiques

Cada curs, amb coordinació amb el CAP de Ripoll, es duen a terme les revisions odontològiques als cursos que se’ns indiquen. Solen ser a un nivell del cicle inicial i un del cicle superior, però no és fixe.

Aquestes revisions es fan a la pròpia escola, on s’hi desplacen una dentista i altre personal sanitari d’infermeria. Els mestres contribueixen al bon desenvolupament de la revisió i a la sensibilització dels alumnes.

Vacunació

Amb col·laboració amb l’Agència de Salut Pública i amb la intenció de facilitar a les famílies el calendari de vacunacions dels seus fills una mica grans, cada any es porta a terme la vacunació dels alumnes de sisè curs, a les instal·lacions de l’escola i en horari escolar, prèvia autorització dels pares.

Les vacunes que s’administren són VPH (Virus del Papil·loma Humà, la Vacuna Antihepatitis A+B i la vacuna Antivaricel·losa.

Educació afectivo-sexual

Dins la programació transversal d’activitats educatives de la tutoria del cicle superior de Primària, es duen a terme cada curs, sessions formatives sobre salut afectivo-sexual.

Aquestes són programades pels tutors de cinquè i sisè, conjuntament amb una professional experta , llevadora del CAP, que tracta diàriament temes de salut sexual i prevenció , que aporta un bagatge molt útil als nens-es i els sensibilitza sobre futures actuacions, tant a nivell físic com emocional . A la vegada també els permet consultar els dubtes i les inquietuds sobre el tema, els permet conèixer els termes i el vocabulari específic i ampliar el seu auto coneixement.

Aportem als alumnes una informació actualitzada, en respecte als temes que es tracten, així com també, en respecte als materials digitals que s’utilitzen per a il·lustrar-los.

Prevenció de drogodependències i conductes de risc

Per tal d’afavorir el desenvolupament integral i harmònic dels nostres alumnes, en el que fa referència a la prevenció de drogodependències i conductes de risc, ja fa molts anys que venim portant a terme el Programa L’Aventura de la Vida, amb els nostres alumnes del cicle superior de Primària, com a una vessant més de la Tutoria.

Aquest programa forma part de l’eix transversal de l’Educació per a la Salut, on la prevenció adquireix un paper rellevant perquè els nois i les noies, davant una situació de risc, sàpiguen donar una resposta adequada.

Consisteix en uns àlbums de cromos, on cada cromo reflecteix una situació de risc determinada, davant la qual els alumnes han de dialogar i expressar quina seria la seva reacció o solució . Educa la capacitat crítica a l’hora d’analitzar la informació i dona habilitats necessàries per a emetre un bon judici.

El treball es realitza en unes edats en què els consums no s’han iniciat o no estan consolidats, i per tant, facilitem la intervenció preventiva.

Els mestres que la porten a terme, han estat convenientment formats i disposen de materials adients per a la seva execució.

Aquest programa ha estat elaborat conjuntament per : La Fundació Catalana de l’Esplai, la Generalitat de Catalunya i Dipsalut.